Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-03-13    door: Fotogroep Goirle

Op de foto zie je Anthony Lubbers, student van de AMPA-opleiding (voorheen conservatorium) van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Dit was tijdens zijn eindpresentatie op 19 juni 2018, dat hij met zeer goed resultaat afsloot.

Een saxofoon is een heel mooi instrument met een mooie lijn of vorm. Ik heb gekozen voor deze houding waarin die vorm mooi naar voren komt. Ook let ik bij het maken van zo’n foto op de pose van de muzikant, de handzetting op het instrument en de gelaatsuitdrukking. In dit geval zorgde ik er ook voor dat de lamp naast zijn hoofd nu achter zijn hoofd gesitueerd was zodat hij helemaal niet te zien is. Maar wel zie je dat aan het licht bij de haren en bij de nek. Verder was het belangrijk dat hij ook in een spotverlichting stond waardoor zijn huid schitterend naar voren komt. Dus je ziet dat je toch op heel veel dingen moet letten tijdens het maken van zo’n foto. Doordat ik dit al bijna 8 jaar doe kan ik al veel van te voren bedenken en bekijken zodat ik tijdens het maken van de foto vooral let op gelaat, handzetting, licht, en houding. De foto zit eigenlijk in mijn hoofd voordat ik begin.

Ik kies ervoor om te werken met de diafragma-voorkeuzestand. Deze staat meestal op F2.8. Verder is de ISO-waarde op 6.400 ingesteld. Hierdoor stelt de camera zelf de sluitertijd vast. Deze kan variëren van 1/160 tot 1/10 of zelfs nog langer. Meestal werk ik met tijden van 1/50ste. De lichtsituatie kan heel sterk variëren.

Piet Kuijten
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-03-06    door: Fotogroep Goirle

Wachten in de zon

In februari is het in Savona nog niet zo heel warm en de zon staat nog laag. Terwijl ik hevig de fraaie steegjes aan het fotograferen ben, zoekt mijn vriendin een mooi plekje op in de zon. Geduldig wacht ze tot ik weer klaar ben met mijn foto’s. Dan dringt het tot me door dat dit ook weer een heel mooi plaatje gaat opleveren.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle aan de slag met schaduwspel.

2019-02-27    door: May van den Heuvel

De leden van Fotogroep Goirle kunnen terugkijken op een mooie, goedbezochte tentoonstelling in het Gemeentehuis. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen en we willen alle bezoekers hartelijk danken voor hun belangstelling. In de map tentoonstellingen hier op de website kunt u de foto’s nog eens rustig bekijken.

Deze maand hebben we weer tien foto’s ingestuurd voor de jaarlijkse Bondswedstrijd. Dit is een landelijke wedstrijd voor fotoclubs die aangesloten zijn bij de Fotobond Nederland.

Intern hebben we foto’s besproken met als thema ‘schaduwspel’, dat deze maand op het programma stond. Ieder lid kon weer maximaal drie foto’s tonen van dit thema. De foto’s werden zoals gebruikelijk besproken door een collega groepslid. Mariëlle Wols toonde mooi uitgelichte tabletop foto’s, Nico Vromans had drie sfeervolle straatfoto’s gemaakt in Antwerpen en Ron Zuidgeest liet zien dat een simpele ventilator interessante schaduwen kan geven. Ieder lid van onze fotogroep had zo zijn eigen invulling aan het thema gegeven, hetgeen verrassende beelden opleverde. De foto bij dit artikel is gemaakt door Hanneke van Iersel.

Hanneke: “Bij het thema schaduw heb ik gekeken naar natuurlijke schaduwen. In deze tijd van het jaar staat de zon ook overdag laag en ontstaan mooie lange schaduwen. Op de foto een kind op de schommel waar beweging in zit en een schaduw die het hele plaatje weergeeft, het kind en de schommel."

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-02-27    door: Fotogroep Goirle

Nog even sneeuw in Nederland, al was het maar voor een dag. Snel richting de Loonse en Drunense duinen om foto’s van een ongerept wit winterlandschap te maken. Twee eenzame wandelaars waren mij voor, al waren ze niet meer met het oog waar te nemen. Een vervreemdend beeld, witte sporen die verdwijnen naar de horizon, alsof de wandelaars in de ijle lucht zijn opgelost, zomaar van de aardbodem zijn verdwenen. Of zitten ze inmiddels lekker ergens aan de koffie met warme appeltaart?

Fred de Koning
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...