Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-10-16    door: Fotogroep Goirle

Deze zomer brachten wij een bezoek aan o.a. Zuid-Afrika. Dan wil je natuurlijk ook het befaamde alleruiterste puntje van dit continent zien, Kaappunt nabij Kaap de Goede Hoop/Cape of Good Hope.

Hier rondde in 1488 de eerste Europeaan, Portugees Bartolomeu Dias, deze ruige wateren rond de zuidpunt van Afrika. Hij ontdekte de kaap na geteisterd te zijn door zware stormen en noemde deze Cabo das Tormentas (Stormkaap). De naam Stormkaap is later veranderd in Cabo da Boa Esperança (Kaap van de Goede Hoop), omdat deze ontdekking de zeeroute naar Indië dichterbij bracht. Dat het er kan spoken hebben we gemerkt aan de wind en golven die op de foto zichtbaar zijn. Wie goed kijkt ziet ook nog een wit puntje, de oude vuurtoren. Omdat deze vanwege de vaak voorkomende laaghangende wolken en mist slecht zichtbaar was voor de schepen, is jaren later op een hoger punt op de rots een andere, tweede vuurtoren gebouwd.

Mariëlle Wols.
 


Foto groep Goirle weer succesvol bij Benevisiewedstrijd.

2019-10-09    door: May van den Heuvel

De Benevisie is een jaarlijkse fotowedstrijd tussen Belgische en Nederlandse amateurfotografen. De organisatie van deze internationale fotowedstrijd is in handen van de Fotobond afdeling Brabant West, de ABW en de Koninklijke Antwerpse Verbroedering van Fotokringen, de KAVF.

Ook leden van Fotogroep Goirle stuurden foto’s in en een aantal van hun foto’s kregen een heel goed juryrapport. Piet Kuijten was het meest succesvol met een eerste en zevende plaats in de categorie monochroom. Frans Schrijver veroverde de tiende plaats in de categorie monochroom. Tevens waren er drie acceptaties in de categorie kleur van Jeroen van den Berg, Frans Schrijver en Piet Kuijten. Frans Schrijver had ook nog een acceptatie in de categorie monochroom. Op 9 november vindt de prijsuitreiking en de opening van de tentoonstelling plaats in Bornhem (B).

De afgelopen zes jaar eindigden leden van Fotogroep Goirle vier keer op de eerste plaats, een geweldig resultaat. De foto bij dit artikel is de winnende foto gemaakt door Piet Kuijten.

Bekijk de prijswinnaars, de acceptaties en onze totale inzending in het album van Benevisie 2019 onder PORTFOLIO / WEDSTRIJDEN/ May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle werkte aan een serie.

2019-10-02    door: May van den Heuvel

Het eerste verplichte thema bij Fotogroep Goirle na de zomervakantie was het maken van een fotoserie.

Al met al een niet zo’n eenvoudige opdracht, immers een goede serie is natuurlijk pas geslaagd als de kijker begrijpt of voelt wat de fotograaf wil laten zien. Het is goed hierbij altijd op de samenhang qua inhoud, maar ook qua vorm te letten. Foto’s die op zichzelf niet heel bijzonder lijken, zijn als onderdeel van een serie vaak heel krachtig.

Belangrijk is ook om steeds dezelfde bewerking of aanpassing in Photoshop te gebruiken. Met andere woorden om te zorgen voor een rode draad door je foto’s; een verbindende factor. Geen van de beelden mag dominant zijn, dit noemt men: “kill your darlings”. Ook de volgorde van de foto’s binnen een serie is heel belangrijk en vaak is er maar één volgorde mogelijk. De volgorde kan zijn de tijd, de vorm, horizontale versus verticale foto, kleur, licht, donkerte, logica etc.

De serie bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. Jeroen is er in geslaagd om een prima verhalende serie te maken, die bij de beschouwer een glimlach teweeg brengt.

May van den Heuvel.
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...